Ο αθλητισμός αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής μας, είτε τον εξασκούμε ενεργητικά είτε παθητικά μέσω της παρακολούθησης αθλημάτων. Τις τελευταίες δεκαετίες ο κόσμος έχει στραφεί περισσότερο προς την τηλεόραση για την παρακολούθηση αθλητικών αγώνων. Το ραδιόφωνο γνώρισε σημαντική πτώση της δημοτικότητας του για μία περίοδο αρκετών ετών, όμως οι αθλητικές μεταδόσεις μέσω ραδιοφώνου ξανακέρδισαν κόσμο, κυρίως λόγω των κινητών τηλεφώνων και του διαδικτύου που έδωσε νέα πνοή στο συγκεκριμένο μέσο.
Η εξέλιξη της τεχνολογίας
Είναι γεγονός πως οι αθλητικές μεταδόσεις μέσω ραδιοφώνου δεν έχουν αλλάξει και πολύ κατά τη διάρκεια των ετών σε σχέση με άλλα μέσα και τεχνολογίες. Για παράδειγμα, η τηλεόραση εξελίχθηκε πολύ προσφέροντας καλύτερη ποιότητα εικόνας και χρώμα, καθώς και νέες διαδραστικές υπηρεσίες, ενώ το αθλητικό στοίχημα με το στοίχημα λάιβ επιτρέπει σε όλους να στοιχηματίσουν σε πραγματικό χρόνο, την ώρα που παρακολουθούν τους αγώνες. Όλα αυτά –πιθανότατα- θα θεωρούνταν επιστημονική φαντασία πριν από μία ή δύο δεκαετίες.
Στις ραδιοφωνικές μεταδόσεις η μεγαλύτερη εξέλιξη, όπως είπαμε, ήταν η έλευση του διαδικτύου, η οποία όμως ουσιαστικά δεν άλλαξε και πολύ τα δεδομένα, τουλάχιστον σε αυτό που φτάνει έως το αυτί του ακροατή.
Το διαδίκτυο και η χρήση του
Ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο οι ραδιοφωνικές μεταδόσεις αθλητικών αγώνων παραμένουν δημοφιλείς είναι δίχως καμία αμφιβολία το διαδίκτυο. Όλοι διαθέτουν, πλέον, ένα κινητό τηλέφωνο ικανό να χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο για τη ακρόαση αγώνων μέσω live streaming. Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν ακόμη κινητά με δέκτες FM που δεν χρειάζονται καν σύνδεση στο διαδίκτυο και αυτό ισχύει για πάνω από δύο δεκαετίες. Βέβαια, το διαδίκτυο φαίνεται να αντικαθιστά πλήρως τα τελευταία χρόνια και αυτή την τεχνολογία, όμως το τελικό αποτέλεσμα δεν αλλάζει και πάλι.
Η ποιότητα του νέου μέσου και κατ’ επέκταση των αθλητικών μεταδόσεων είναι καλύτερη. Δεν υπάρχουν αναλογικές παρεμβολές και οι γρήγορες ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο επιτρέπουν κορυφαία ποιότητα ήχου που πολλές φορές δεν ήταν εφικτή μέσω των κλασικών ραδιοφωνικών συχνοτήτων. Συνεπώς, και στο επίπεδο αυτό έχουμε μία αναβάθμιση της τελικής εμπειρίας του χρήστη.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε, επίσης, τη δυνατότητα on demand περιεχομένου με αυτή τη μέθοδο. Με άλλα λόγια, ο χρήστης δεν δεσμεύεται με το ζωντανό πρόγραμμα μεταδόσεων, αλλά έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ασύγχρονα τις μεταδόσεις αθλητικών γεγονότων που επιθυμεί, αλλά και γενικότερα το πρόγραμμα ή κάποια συγκεκριμένη εκπομπή που τον ενδιαφέρει στο ραδιόφωνο. Έτσι δεν υπάρχει και καθόλου άγχος, καθώς ποτέ κανείς δεν χάνει τίποτα με αυτόν τον τρόπο. Ακόμα και καθυστερημένα, μπορεί να παρακολουθήσει ηχητικά τη μετάδοση που επιθυμεί, αν και σε αρκετό κόσμο χάνεται κάπως η «μαγεία» εφόσον γνωρίζει το τελικό αποτέλεσμα του αγώνα.
Έλλειψη χρόνου
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως σήμερα ένας μέσος άνθρωπος περνά τις περισσότερες ώρες της ημέρας του μακριά από το σπίτι. Είμαστε αναγκασμένοι να μετακινηθούμε για να φτάσουμε στη δουλειά και να επιστρέψουμε, περνάμε τουλάχιστον ένα οκτάωρο εργαζόμενοι και πλην αυτών πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο για ψώνια, σε δραστηριότητες των παιδιών, αλλά και για τη διασκέδασή μας. Συνεπώς βρισκόμαστε λιγότερες ώρες στο σπίτι και δεν έχουμε τη δυνατότητα πολλές φορές να παρακολουθήσουμε τις αθλητικές μεταδόσεις που μας ενδιαφέρουν μέσω τηλεόρασης.Το ραδιόφωνο σε αυτή την περίπτωση είναι μονόδρομος, ακόμα κι αν κανείς προτιμά την εικόνα σε σχέση με τον ήχο.
Το ραδιόφωνο είναι ακόμα δωρεάν
Εάν είστε φίλοι του αθλητισμού θα έχετε παρατηρήσει πως όλες οι μεγάλες διοργανώσεις που σας ενδιαφέρουν πιθανότατα μεταδίδονται από κάποιο συνδρομητικό κανάλι. Τι κάνετε λοιπόν όταν δεν μπορείτε να έχετε συνδρομές και στην Cosmote TV και στη Nova για παράδειγμα; Είτε θα πάτε σε κάποια καφετέρια να παρακολουθήσετε τον αγώνα που σας ενδιαφέρει, είτε θα επισκεφτείτε κάποιον φίλο που έχει πρόσβαση στη μετάδοση, είτε θα αρκεστείτε στο ραδιόφωνο που είναι δωρεάν. Σε πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες ο αγώνας δεν είναι τόσο σημαντικός οι περισσότεροι καταφεύγουν στην τελευταία λύση, αποκτώντας μία αντίληψη του τι συνέβη στον αγώνα από τα αθλητικά ραδιόφωνα, χωρίς να χρειάζεται να τον παρακολουθήσουν τηλεοπτικά.